Είστε εδώ

Συχνές Ερωτήσεις

Αυτό είναι αναληθές για την P.R.K. όπου η όραση, μπορεί να είναι θολή την πρώτη εβδομάδα και έχουμε βελτίωση τις επόμενες εβδομάδες μέχρι και τους πρώτους 6 μήνες. Μετά την Lasik η όραση είναι πολύ καλή και έχει σχέση με τους επουλωτικούς μηχανισμούς του κάθε ατόμου. Ωστόσο είναι υπερβολή να περιμένουμε οπτική οξύτητα 10/10 την πρώτη ημέρα.

Αν κάποιος έχει καταρράκτη που μειώνει και την όραση είναι σωστότερο να υποβληθεί σε εγχείρηση καταρράκτη και ένθεση φακού μια που  εφαρμόζεται σήμερα και για διαθλαστικούς λόγους.

Καμία από τις επεμβάσεις δεν είναι επώδυνη. Η αναισθησία γίνεται με ενστάλαξη οφθαλμικών αναισθητικών σταγόνων και είναι πολύ αποτελεσματική. Μετά την Lasik υπάρχει μικρή ενόχληση. Στη P.R.K. χρησιμοποιούνται φακοί επαφής και οφθαλμικές σταγόνες τις πρώτες ημέρες μέχρι να επουλωθεί το επιθήλιο του κερατοειδούς.

Όποιος επιθυμεί να υποβληθεί σε επέμβαση πρέπει να σκεφτεί τους δικούς του λόγους για τους οποίους θέλει την επέμβαση και να αποφασίσει χωρίς πιέσεις από το περιβάλλον του.

Δεν υπάρχει χειρουργική επέμβαση που να είναι άμοιρη επιπλοκών. Έτσι τόσο η P.R.K. όσο και η Lasik μπορεί να έχουν επιπλοκές όπως αναφέρεται παραπάνω. Όμως σπάνια υπάρχουν επιπλοκές που μπορεί να ελαττώσουν την όραση μετεγχειρητικά.

Ο στόχος από τις επεμβάσεις αυτές είναι να ελαττώσουμε την ανάγκη χρήσης γυαλιών. Υπάρχει όμως  πιθανότητα να χρειασθούν γυαλιά για συγκεκριμένους λόγους όπως στην οδήγηση τη νύχτα. Ακόμη μετά την ηλικία των 40 ετών εμφανίζεται η πρεσβυωπία η οποία διορθώνεται με γυαλιά για κοντινή όραση.

Προεγχειρητικά μπορεί να δοθεί  αγχολυτικό χάπι. Είναι όμως σημαντικό να μπορεί ο ασθενής να παρακολουθεί τον φωτεινό στόχο που θα του οριστεί, αλλιώς το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό. Σήμερα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται διαθέτουν σύστημα παρακολούθησης του οφθαλμού, είναι όμως καλύτερο να συμμετέχει και ο ασθενής.

Οι επεμβάσεις έχουν σκοπό την διόρθωση της μακρινής όρασης. Μετά την ηλικία των 40 ετών εμφανίζεται η πρεσβυωπία και θα χρειασθούν κοντινά γυαλιά. Ωστόσο μπορεί κάποιος να αφήσει λίγη μυωπία στον ένα οφθαλμό.

Με τις επεμβάσεις αυτές προσπαθούμε να πετύχουμε όραση χωρίς γυαλιά ίδια με την προεγχειρητική όραση. Αν προυπάρχει πάθηση που μειώνει την όραση μια διαθλαστική επέμβαση δεν θα βοηθήσει.

Αυτοί που οδηγούν νύχτα για επαγγελματικούς λόγους μπορεί να ενοχληθούν από μετεγχειρητικά προβλήματα, όπως τα φωτοστέφανα γύρω από τους προβολείς των άλλων αυτοκινήτων ή την μείωση της οπτικής οξύτητας στο ημίφως και μπορεί να είναι καλύτερη η χρήση γυαλιών.

Προτεινόμενα Άρθρα