Είστε εδώ

Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια

Η κεντρική ορώδης χορειοαμφιβληστροειδοπάθεια (CSR) είναι ένα μικρό, κυκλικό, ρηχό οιδημα που αναπτύσσεται στον αμφιβληστροειδή, το φωτοευαίσθητο στρώμα νεύρων που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Αν και το οιδημα μειώνει ή στρεβλώνει την όραση, τα αποτελέσματα είναι συνήθως προσωρινά. Η όραση γενικά επανέρχεται από μόνη της μέσα σε μερικούς μήνες.

Στο αρχικό στάδιο της CSR, η όραση μπορεί ξαφνικά να γίνει θολή και σκοτεινή. Αν η ωχρά κηλίδα (η περιοχή του αμφιβληστροειδή υπεύθυνη για την κεντρική όραση)δεν επηρεαστεί, μπορεί να μην υπάρχουν εμφανή συμπτώματα.

Η CSR τυπικά επηρεάζει ενήλικες μεταξύ 20 και 50. Οι άνθρωποι με CSR συνήθως βρίσκουν ότι το οιδημα στον αμφιβληστροειδή επιλύεται χωρίς θεραπεία και η αρχική τους όραση επανέρχεται μέσα σε 6 μήνες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Κάποιοι άνθρωποι με συχνά επεισόδια μπορεί να έχουν μόνιμη απώλεια όρασης. Οι υποτροπές είναι συχνές και μπορεί να επηρεάσουν το 20% έως 50% των ατόμων με την CSR. Ενώ η αιτία της CSR είναι άγνωστη, φαίνεται ότι εμφανίζεται σε στιγμές προσωπικού ή σχετιζομένου με εργασία άγχους.

Αφού η CSR συνήθως υποχωρεί από μόνη της, οι θεραπεία δεν είναι απαραίτητη. Κάποιες φορές επεμβάσεις με laser μπορούν να μειώσουν το οιδημα συντομότερα, αλλά το τελικό οπτικό αποτέλεσμα είναι συνήθως το ίδιο.Θεραπεια με laser μπορει να εφαρμοστει σε συχνες υποτροπες.

MD ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΗΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΘΦΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Προτεινόμενα Άρθρα