Είστε εδώ

Γλαύκωμα

Τραμπεκουλοπλαστική SLT

Η Τραμπεκουλοπλαστική με επιλεκτικό laser (SLT) είναι μία χειρουργική επέμβαση με laser που χρησιμοποιείται για να μειωθεί η ενδοφθάλμια πίεση (IOP) των ασθενών με γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας. Η SLT χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει το σύστημα αποστράγγισης του ματιού, επίσης γνωστό ως τραμπεκουλικό πλέγμα—το πλεγματώδες δίκτυο καναλιών αποστράγγισης που περιβάλλει την ίριδα. Η θεραπεία της περιοχής του φυσικού συστήματος αποστράγγισης του ματιού βελτιώνει την αποβολή των υγρών από το μάτι, βοηθώντας στη μείωση της πίεσης.

Τραμπεκουλεκτομή

Αν έχετε γλαύκωμα και οι θεραπείες με κολλύρια ή laser δε ρίχνουν επαρκώς την πίεση των ματιών σας, ο οφθαλμίατρός σας ,μπορεί να σας ζητήσει να  υποβληθείτε σε μία επέμβαση που ονομάζεται τραμπεκουλεκτομή.

Περιφερική Ιριδεκτομή

Εάν ο οφθαλμίατρός σας υποπτευθεί ότι έχετε «στενές» ή «κλειστές» γωνίες αυτό σημαίνει ότι το κανάλι αποστράγγισης του ματιού σας είναι φραγμένο ή σχεδόν φραγμένο, κάτι το οποίο σας θέτει σε υψηλό κίνδυνο για αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση  και απώλεια όρασης. Αυτό ονομάζεται γλαύκωμα κλειστής γωνίας.

Χρωστικό Γλαύκωμα

Το σύνδρομο διασποράς χρωστικής είναι μια πάθηση κατά την οποία αυξημένες ποσότητες χρωστικής κυκλοφορούν εντός του μπροστινού μέρους του ματιού. Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση χρωστικής στο πίσω μέρος του ματιού, λεπταίνοντας την ίριδα και μπλοκάροντας το σύστημα αποστράγγισης του ματιού με χρωστική. Η χρωστική αυτή μπορεί να φράξει το κανάλι αποστράγγισης αρκετά ώστε να προκαλέσει αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και χρωστικό γλαύκωμα.

Οπτικά Πεδία

Επειδή τα  συμπτώματα του δεν παρατηρούνται εύκολα, το γλαύκωμα είναι μια δύσκολη πάθηση για να την αντιληφθούμε χωρίς τακτικές εξετάσεις σε ολόκληρο το μάτι.

Ενδοφθάλμια Πίεση

Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση (υψηλή πίεση στα μάτια)είναι ο υπ’ αριθμόν ένα επικίνδυνος παράγοντας για το γλαύκωμα. Όμως , η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση δεν προκαλεί πάντα γλαύκωμα.

Γλαύκωμα Γενικά

Το γλαύκωμα είναι μία χρόνια προοδευτική νευροπάθεια, στην οποία η ενδοφθάλμια πίεση καθώς και άλλοι  παράγοντες, προκαλούν χαρακτηριστική μη αναστρέψιμη βλάβη του οπτικού νεύρου, λόγω απώλειας των γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς.

Επιδημιολογία παράγοντες κινδύνου

Εμφανίζεται σε ενήλικες άνω των 45 ετών σε ποσοστό 2% του γενικού πληθυσμού και είναι μία από τις πρώτες αιτίες σημαντικής μείωσης της όρασης στις αναπτυγμένες χώρες.

Σελίδες

Προτεινόμενα Άρθρα

Εγγραφή στο RSS - Γλαύκωμα