Είστε εδώ

Γενικά

Οθόνες υπολογιστών

Τα παράπονα για δυσφορία στα μάτια και κούραση γίνονται όλο και πιο συχνά, όσο η χρήση οθονών υπολογιστών αυξάνεται. Ενώ είναι αληθές ότι οι οθόνες των υπολογιστών μπορούν να προκαλέσουν καταπόνηση των ματιών, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι μπορούν να βλάψουν μόνιμα την υγεία των ματιών.

Επιπεφυκίτιδα

Η  επιπεφυκίτιδα ("Ροζ μάτι" η κοινή ονομασία) είναι μια φλεγμονή ή λοίμωξη του επιπεφυκότα. Ο επιπεφυκώς είναι το εξωτερικό περίβλημα του σκληρού χιτώνα (του λευκού μέρους του ματιού). Το μάτι εμφανίζεται ροζ, όταν έχετε επιπεφυκίτιδα, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία του επιπεφυκότα διαστέλλονται. Η επιπεφυκίτιδα συχνά συνοδεύεται από εκκρίματα, αλλά η ποιότητα της όρασης είναι συνήθως φυσιολογική και η δυσφορία που προκαλεί ήπια.

Δυσχρωματοψία

Η δυσχρωματοψία (ανεπάρκεια στην αντίληψη των χρωμάτων) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν έχει ορθή  αντίληψη συγκεκριμένων χρωμάτων. Τα αίτια για τα προβλήματα στην αντίληψη των χρωμάτων μπορεί να είναι είτε κληρονομικά, που υπάρχουν από τη γέννηση ενός ατόμου, είτε επίκτητα, που αναπτύσσονται αργότερα στη ζωή του.

Αλλεργίες

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από εποχιακή φαγούρα, πρησμένα κόκκινα μάτια. Αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, όπως η οικιακή σκόνη, οι τρίχες των ζώων και η μούχλα, βομβαρδίζουν συνεχώς τα μάτια και μπορεί να προκαλέσουν οφθαλμικές αλλεργίες οποιαδήποτε στιγμή. Ιδιαίτερα την άνοιξη όταν αρχίζει να αιωρείται και η γύρη των φυτών μοιάζει σαν σχεδόν όλοι να έχουν αρχίσει να κλαίνε.
 

Χαλάζιο

Χαλάζιο είναι μια χρόνια φλεγμονή των αδένων του βλεφάρου που παράγουν την ελαιώδη στιβάδα των δακρύων. Εντοπίζονται  οπουδήποτε  στο άνω ή κάτω βλέφαρο σαν ένα ανώδυνο ογκίδιο (φλεγμονή). Οφείλεται στην απόφραξη του εκφορητικού πόρου του αντίστοιχου αδένα.

Χαλάζιο συχνά εμφανίζεται σε άτομα με χρόνιες βλεφαρίτιδες, κατάχρηση φακών επαφής, ξηροφθαλμία, σακχαρώδη διαβήτη.

Κρίθη ( Κριθαράκι )

Κρίθη είναι οξεία φλεγμονή σταφυλοκοκκικής αιτιολογίας των αδένων του Zeiss ή του Moll στο χείλος των βλεφάρων.

Αντιμετωπίζεται με χρήση αντιβιοτικών κολλυρίων και αλοιφών.

Σπανιότερα χρήζει χειρουργικής αφαίρεσης.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΠΕΣΜΕΡΤΗΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Επιπεφυκίτιδα Γιγαντιαίων Θηλών

Είναι μια φλεγμονή στον βλεφαρικό επιπεφυκότα (κάτω από τα βλέφαρα). Συνήθως προσβάλει το άνω βλέφαρο. Η κυριότερη αιτία είναι η αλόγιστη χρήση φακών επαφής ή μη σχολαστική φροντίδα αυτών και ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν χρόνιες βλεφαρίτιδες αλλεργικής ή άλλης αιτιολογίας και ξηροφθαλμία.

Τα συμπτώματα είναι έντονη δυσανεξία στους φακούς επαφής, ερυθρότητα των οφθαλμών, αίσθηση ξένου σώματος, δακρύρροια, φωτοφοβία.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Διαθλαστικές Ανωμαλίες

ΜΥΩΠΙΑ

Μυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία στην οποία τα μακρινά αντικείμενα εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού, με αποτέλεσμα την θολή μακρινή όραση και την καθαρή κοντινή όραση.

Σελίδες

Προτεινόμενα Άρθρα

Εγγραφή στο RSS - Γενικά