Είστε εδώ

Διατροφή και Οφθαλμός

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες C και E, zinc, λουτεϊνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, DHA και EPA είναι ωφέλιμες για την υγεία των ματιών και τη γενικότερη υγεία, σύμφωνα με την πολυκεντρικη μελέτη AREDS (Κέντρο Μελέτης ασθενειών συσχετιζόμενων με την ηλικία), που ιδρύθηκε από το Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο και άλλους ερευνητές των Η.Π.Α..

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνδέονται με μικρότερο δείκτη επικινδυνότητας στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, στον καταρράκτη και στη ξηροφθαλμία. Η επιλογή υγιεινών τροφών είναι μια θετική κίνηση ανεξάρτητα αν θα το πράξουμε νωρίτερα ή αργότερα στη ζωή μας.

Διατροφικές επιλογές που ενισχύουν την υγεία των ματιών είναι: τα εσπεριδοειδή, φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, ψάρια.

Άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή εκφύλιση της ωχράς ή κινδυνεύουν να προσβληθούν από αυτές θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Οι περισσότεροι διαβητικοί καθώς και τα άτομα που είχαν χρησιμοποιήσει δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για να χάσουν βάρος, είναι εξοικειωμένοι με τα διαγράμματα του γλυκαιμικού δείκτη.

Η γλυκαιμική αξία (GI) καθορίζεται από το πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες της τροφής αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του σώματος. Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν λιγότερες επιπτώσεις στις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.

Οι άνθρωποι με εκφύλιση της ωχράς μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, λαμβάνοντας ένα ειδικό θρεπτικό συμπλήρωμα που ονομάζεται AREDS 2 και αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα της έρευνας AREDS2 (συνέχεια της μελέτης που περιγράφεται παραπάνω). Η φόρμουλα περιλαμβάνει:

Βιταμίνη C (500 mg)
Βιταμίνη Ε (400 IU)
Η λουτεΐνη (10 mg)
Ζεαξανθίνη (2 mg)
Οξείδιο του ψευδαργύρου (80 mg) και
Οξείδιο του χαλκού (2 mg).

Αυτά είναι πολλά υποσχόμενα νέα για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο ή ήδη έχουν εκφύλιση της ωχράς. Η συνεννόηση με τον οφθαλμίατρο παραμένει απαραίτητη. Μερικοί άνθρωποι δεν πρέπει να λαμβάνουν μεγάλες δόσεις αντιοξειδωτικών ή ψευδαργύρου για ιατρικούς λόγους.

Αν αυτή τη στιγμή παίρνετε μια παλαιότερη έκδοση του συμπληρώματος με βάση το αρχικό τύπο AREDS, ρωτήστε πρώτα τον οφθαλμίατρος σας, πριν μεταβείτε στο AREDS 2 τύπο.
Οι άνθρωποι που καπνίζουν θα πρέπει να ρωτήσουν τον ιατρό τους πριν τη λήψη του πρωτοτύπου συμπληρώματος AREDS, διότι ένα από τα συστατικά, το β-καροτένιο, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε καπνιστές ή ανθρώπους που έχουν κόψει το κάπνισμα πρόσφατα. Μια εναλλακτική εκδοχή του αρχικού συμπληρώματος AREDS, σχεδιασμένη για να είναι ασφαλής για τους καπνιστές είναι διαθέσιμη. Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή την επιλογή. Η νέα AREDS 2 φόρμουλα δεν περιέχει β-καροτένιο.
Μια μεγάλη μελέτη σε γυναίκες έδειξε ένα δυνητικό όφελος από τη λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος και βιταμινών Β6 και Β12.

Όταν σκέφτεστε τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία των ματιών σας, να θυμάστε: βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής δεν είναι μια θεραπεία για την ασθένεια των ματιών, ούτε θα σας δώσει  πίσω την όραση που πιθανόν να έχετε χάσει. Όμως, η καλή διατροφή σε όλες τις ηλικίες είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρο το σώμα μας, και παίζει σημαντικό ρόλο και στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Συζητήστε με τον οφθαλμίατρος σας για τυχόν ανησυχίες που έχετε σχετικά με την υγεία των ματιών σας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Προτεινόμενα Άρθρα