Είστε εδώ

Ηλιακή Έκλειψη

Πώς να παρακολουθήσετε μια ηλιακή έκλειψη

Κοιτάζοντας μια ηλιακή έκλειψη είναι τόσο επικίνδυνο όσο να κοιτάς κατάματα τον ήλιο και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, το φωτοευαίσθητο νευρικό χιτώνα στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Η βλάβη επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, το τμήμα αυτό του αμφιβληστροειδή που ευθύνεται για τη λεπτομερή κεντρική όραση.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν μα προστατεύσουν τα μάτια τους κοιτάζοντας μέσω γυαλιών οράσεως με φίλτρα προστασίας, γυαλιών ηλίου, ουδέτερων φίλτρων, ή εκτεθειμένου φωτογραφικού ή ακτινογραφικού φιλμ. Ωστόσο ένα έγκαυμα στον αμφιβληστροειδή μπορεί να προκληθεί παρά αυτά τα εμπόδια. Σε μια ηλιακή έκλειψη στην Αμερική το 1970 καταγράφτηκαν 145 περιπτώσεις εγκαυμάτων του αμφιβληστροειδούς. Το 40% εξ αυτών χρησιμοποιούσε προστατευτικά φίλτρα.

Σε μια έκλειψη οι γονείς πρέπει να προστατέψουν τα παιδιά τους από την άμεση θέαση του ήλιου. Αφενός τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην ιδέα να παρακολουθήσουν μια ηλιακή έκλειψη. Αφετέρου η βλάβη που προκαλείται στα παιδιά είναι συνήθως εκτενέστερη. Κι αυτό γιατί ο φακός του ματιού σε ένα παιδί είναι απόλυτα διαυγής με αποτέλεσμα να επιτρέπει την είσοδο περισσότερων υπεριώδων ακτίνων (UV) στο πίσω τμήμα του οφθαλμού (όπου βρίσκεται και ο αμφιβληστροειδής).

Υπάρχουν ασφαλείς τρόποι να παρακολουθήσει κανείς μια ηλιακή έκλειψη και αρκεί να τους γνωρίζουμε και να τους εφαρμόσουμε για να προστατευτούμε. Ένας τρόπος είναι να την παρακολουθήσουμε σε κάποιο πλανητάριο, ή πανεπιστημιακό τμήμα Αστρονομίας. Εκεί οπτικά όργανα χρησιμοποιούνται ώστε να να παράγουν την εικόνα της  έκλειψης  όπως  καταγράφεται στο τηλεσκόπιο σε μια οθόνη προβολής και να επιτρέψουν μια ασφαλή παρακολούθηση του φαινομένου. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την έκλειψη από την τηλεόραση. Μια άλλη ασφαλής λύση είναι τέλος η χρήση μιας απλής pinhole κάμερας που μπορείτε να την κατασκευάσετε ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα.

Πάρτε δύο φύλλα λευκού χαρτιού. Κάντε μια μικροσκοπική οπή (Pinhole) στο κέντρο του ενός χαρτιού. Μετά σταθείτε με την πλάτη σας γυρισμένη προς τον ήλιο και κρατείστε το χαρτί με την οπή μπροστά σας έτσι ώστε οι ακτίνες του ήλιου να εισέρχονται στην οπή και να προβάλλονται στο άλλο φύλλο χαρτιού. Η εικόνα της έκλειψης θα σχηματιστεί τότε σε αυτό. Είναι απίστευτα ακριβής ως μέθοδος παρακολούθησης μιας έκλειψης αυτή η απλή κατασκευή.

Αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιο μέλος από την οικογένεια σας μπορεί να έχει πάθει κάποιου βαθμού βλάβη, επισκεφθείτε τον Οφθαλμίατρο σας το συντομότερο δυνατόν.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΜΠΕΣΜΕΡΤΗΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Προτεινόμενα Άρθρα