Είστε εδώ

Μπλε Χάπι

Μπλε Χάπι Στυτικής Δυσλειτουργείας

Οι οφθαλμίατροι προειδοποιούν τους ασθενείς σχετικά με την οπτικές παρενέργειες που προκαλούνται από φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία.

Αυτά τα φάρμακα χαλαρώνουν τους μαλακούς μύες στα αιμοφόρα αγγεία του πέους παρεμβαίνοντας στη δράση ενός ειδικού ενζύμου. Ένα σχεδόν ταυτόσημο ένζυμο στον αμφιβληστροειδή (τον φωτοευαίσθητο οπίσθιο χιτώνα του οφθαλμού) μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τα φάρμακα αυτά, προκαλώντας μια ήπια διαταραχή της έγχρωμη όραση σε περίπου 3% των ατόμων που λαμβάνουν υψηλότερη από τη συνιστώμενη δόση.

Εξαιτίας αυτής της ασυνήθιστης παρενέργειας, οι οφθαλμίατροι συστήνουν στους ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (μια κληρονομική ασθένεια που επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή) να χρησιμοποιούν τα φάρμακα της στυτικής δυσλειτουργίας με ιδιαίτερη προσοχή. Ασθενείς με άλλες διαταραχές στον αμφιβληστροειδή θα πρέπει ζητήσουν από τον Οφθαλμίατρο τους να εκτιμήσει την κατάσταση τους πριν από τη λήψη αυτών των φαρμάκων.

Επίσης, υπήρξαν κάποιες αναφορές για μόνιμη απώλεια της όρασης   σχετιζόμενη με τη χρήση αυτών των φαρμάκων, αλλά απαιτείται περισσότερη μελέτη προκειμένου να συναχθούν οριστικά συμπεράσματα. Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τη δική σας δυνατότητα χρήσης φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία, μιλήστε με τον Οφθαλμίατρο σας.

Μέχρι ότου έχουμε περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία, οι γιατροί συνιστούν στους άντρες να παίρνουν τη χαμηλότερη δυνατή δόση που θα τους δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Προτεινόμενα Άρθρα